Всяка седмица учени излизат с нова информация за това какво е

...
Всяка седмица учени излизат с нова информация за това какво е
Коментари Харесай

Пет мита за здравето, които е време да забравим

Всяка седмица учени излизат с нова информация за това какво е нездравословно и какво е полезно за здравето ни. Често резултатите от едно проучване опонират на предходното. Но някои от най-разпространените, явни „ обстоятелства “ за това по какъв начин да живеем здравословно, са легенди, плод на погрешно тълкуване или маркетинг, преди да станат част от всекидневието ни. Mental Floss наблюдава корените на някои от най-разпространените заблуди за здравето.

1. Имаме потребност от осем чаши вода дневно, всеки ден.

Всеизвестно е, че човешките същества се нуждаят тъкмо от осем чаши вода на ден, с цел да не умрат от дехидратация. Това е мит, чийто генезис никой не може да наблюдава – въпреки и да са хвърлени старания в тази посока. Количеството вода, от което всеки човек има потребност, е самостоятелен въпрос, а и евентуално и въпрос, който няма потребност си задавате. На страниците на New York Times доктор Аарън Е. Корнел се гмурка надълбоко в мита за осемте чаши и излиза с някои успокояващи насоки:

„ Няма потребност да консумирате цялото количество вода, от което се нуждаете, под формата на питиета. Също по този начин няма потребност толкоз да се грижите да не изпитате в никакъв случай възприятие на жадност. Човешкият организъм е задоволително добре надъхан, с цел да ви алармира да пиете дълго преди да сте фактически обезводнени. “

2. 10 000 стъпки дневно е магическата мярка за поддържане на добра форма

В момента, в който множеството от нас разнасят със себе си смарт телефон с вграден крачкомер, да извървиш 10 хиляди крачки (около 6 км) дневно се е трансформирало де факто в стандарт за здравословно придвижване. Но повода не е, че 10 хиляди крачки са научно откритият стандарт. Причината за правилото на „ 10-те хиляди крачки “ е измислено през 1965 година от японска маркетингова акция за един от първите крачкомери. Не че има нещо неприятно в това да извървиш 10 хиляди крачки дневно. Като цяло, колкото сте по-активни, толкоз по-добре. Но ще пожънете не по-малко изгоди за здравето просто като се пробвате да прекарвате повече време на крайник.

3. Пийте мляко, потребно е за всички 

Благодарение на съгласуваните маркетингови старания от страна на американската млечна индустрия, към този момент всеобщо се счита, че млякото е синоним на здравословно хранене. Каква е истината? Повечето звезди, перчещи се с млечни мустация в 20-годишната поредност от реклами, дружно с съвсем всички, минали бебешка възраст, не се оправят с храносмилането му. Ако не носите относително скоро зародили ген на търпимост към лактозата (най-често срещан при хората от северна Европа) въздействието на млякото върху организма ви надали ще е позитивно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР